Výukový SW – odkud a na co

V diskuzích na webu mě zaujal termín výukový SW. Zdá se, že diskutující, kteří tento termín používají, s výukovým SW nejsou spokojeni. Netuším proč.

Co to vůbec je, ten výukový SW? Je to veškerý SW, který učitelé (nebo dokonce žáci?) používají při výuce a ve prospěch té výuky? Pokud ano, pak by do této kategorie spadali i Bakaláři a podobné programy pro záznam, výpočet a zveřejnění známek. Učitelé i žáci je při výuce často používají a na motivaci žáků mají značný vliv. 

Další kategorie, která mě napadá, je Classroom Management SW. Domníval jsem se, že vím, co to je a k čemu to slouží, ale ouha – když jsem pátral na webu po podrobnostech, udeřil mě do oka (prvořadý?) účel tohoto SW. Že prý blokovat přístup studentů na nežádoucí adresy a omezit možná rozptýlení studentů.  Avšak něco takového bych já spíše očekával od prostředí a od operačního systému (a ne od běžného programu).

Nežli toto, předpokládal jsem, že  Classroom Management SW má hlavně sdělovat žákům jejich úkoly, případně doručit učiteli žákovská řešení, a konečně sdělit žákům hodnocení jejich práce. A na toto ten SW mám k dispozici a hojně jej používám.

Tak jaký ještě SW by se mohl hodit? Vývojové prostředí, ve kterém žáci mohou programovat. K dispozici v několika variantách. Oracle nabízí (zadarmo) vynikají GreenFoot s grafikou a jazykem Java. Existuje freewarové vývojové prostředí pro C++ a pro CSharp také. Obojí mohu vřele doporučit. Nemám zkušenosti vytvářením grafiky a nevím, zda kvalitní programy jsou k dispozici zadarmo nebo za úplatu. Co se týče video-editorů, existují i verze zadarmo, ale IMO jsou ty placené lepší a připadá mi, že za ty náklady stojí. Jenže to není můj obor a tak jsem nikdy nezkoumal, zda by za těch pár stovek stály i žákům.

Zapomněl jsem na něco? Připomene mi to někdo?